Pengikut

Add to Facebook
Login with Facebook

Khamis, Mac 29, 2012

10 Sebab Mengapa Hubungan Itu Retak

Sekadar berkongsi mengapa sesetengah hubungan itu retak menanti putus..

1. Menipu


Menipu adalah “pembunuh” utama dalam sebuah perhubungan. Ia umpama ledakan gunung berapi yang meletus hebat. Ada yang menipu untuk “menyelamatkan” sebuah perhubungan, namun mereka tidak mahu hati pasangan terluka. Sesetengah orang tidak dapat menerima bahawa hati mereka telah dipermainkan.


2. Harapan / Kebebasan


Ada pasangan meletakkan harapan yang sangat tinggi kepada pasangannya malah mereka bergantung penuh kepada pasangan. Ada lelaki menyukai hal ini tetapi ada juga yang sebaliknya. Di sinilah timbulnya konflik yang mungkin menyebabkan hubungan terputus di tengah jalan. Ada pula lelaki yang inginkan kebebasan, tetapi dikongkong. Hal-hal beginilah membuatkan perhubungan tersekat.
3. Penghormatan


Penghormatan adalah penting dalam perhubungan, ianya melambangkan diri seseorang. dalam betutur harus lah berwaspada kerana mungkin dalam pertuturan boleh melukakan pasangan tanpa sedari. hormat juga adalah penting dalam perhubungan kerana dapat mengeratkan lagi perhubungan.


4. Mengungkit Hal Yang Lalu


Menjadi kepantangan bagi sesetengah orang untuk mengungkit hal-hal yang lepas. Apatah lagi jika mengungkit akan kekasih lama. Belajarlah dari kesilapan, jangan mengungkit kisah lalu kalau anda sayangkan perhubungan.


5. Berbeza Pendapat


Dalam menjalin sebuah perhubungan, perbezaan pendapat memang sering terjadi. Kita mempunyai idea yang berbeza dengan pasangan dan hal-hal inilah yang membuatkan pasangan sering berbalah. Ada yang mempunyai cita-cita tetapi tidak dapat ditunaikan hanya kerana pasangan tidak mengizinkan. Itu adalah antara perkara yang boleh membantutkan sesebuah perhubungan.


6. Status Yang Tinggi


Ada sesetengah pasangan sangat gembira dengan perhubungan yang dijalinkan. Mereka sangat bahagia namun ada sesetengahnya begitu mementingkan status diri. Mereka memilih pasangan yang dirasakan sangat sesuai dengan diri mereka.


7. Hal-hal Yang Menyakitkan Hati


Ada perkara yang dibuat oleh pasangan memang menyakitkan hati. Malah sanggup melakukan hal-hal bodoh semata-mata mahu menyakiti hati orang lain. Jadi kalau inilah yang terjadi, hubungan anda pasti tidak akan bertahan lama.


8. Kehidupan Yang Sangat Mendesak


Ada sesetengah pasangan memang suka menyusahkan pasangannya. Mereka sering memberikan masalah dengan membuat pelbagai perkara hingga ia menyakiti hati pasangan. Kehidupan yang sangat terdesak ini adakalanya membuatkan perhubungan tidak berlangsung dengan baik.


9. Egois


ada sesetengah pasangan yang egois, tidak mahu mengalah tetap mempertahankan keegoan. jika sekali dua pasangan anda masih boleh rendahkan egonya semata mata untuk selamatkan keadaan konflik yang melanda, tetapi jika dah terlalu kerap kamu egois membuatkan pasangan kamu bosan. dan terasa dirinya tak dihargai. lalu dia pun berlalu pergi.


10. Kawan-kawan dan Keluarga


Tidak mustahil, kawan-kawan dan keluarga juga boleh membuatkan sebuah perhubungan menjadi tidak stabil. Pengaruh dari kawan-kawan dan keluarga boleh mempengaruhi keputusan. Jangan salah sangka, orang yang anda sayang pun boleh terlepas dari tangan jika keluarganya tidak menyukai anda.***********************************
Something to share 
***********************************

Keluarga impian ...
Insyaallah.... semoga suatu hari Allah....
Allah akan memperkenanakan....
impian di hati ini.....
untuk memiliki.....nya....
jikalau umur panjang
& berpeluang....
tidak di dunia...
InsyaAllah di syurga Allah..
ada menanti.........


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails